Laiko patikrinti sprendimai, kurie leidžia lengviau pasiekti finansinę nepriklausomybę

Labai daug žmonių teigia, kad jų finansinė situacija nėra pakankamai stabili ir saugi. Tai taip pat reiškia, kad daugelis žmonių neturi pakankamai santaupų, jog galėtų saugiai jaustis bet kokiais nenumatytais atvejais, kurių metu prireikia papildomų lėšų. Kaip bebūtų, norint apsaugoti savo finansinę padėtį ir ją stabilizuoti, būtina pasitelkti daug skirtingų sprendimų - nuo biudžeto sudarymo ir skolų grąžinimo iki taupymo ar investavimo.

Kai ieškote finansinio patarimo, vadovaukitės juo kaip kriterijumi, ar jį verta taikyti savo konkrečioje situacijoje. Trumpiau tariant, kiekvienas atvejis yra labai individualus ir skirtingas, todėl svarbu, kad į finansinius patarimus jūs žvelgtumėte lanksčiau ir bandytumėte juos taikyti atsižvelgiant į tai, ką norite pasiekti ir su kokiomis situacijomis jūs susiduriate.

Taigi, šiame straipsnyje sudarėme jums daugybės įvairių finansinių patarimų, kurie leidžia lengviau pasiekti finansinę nepriklausomybę, sąrašą.

Automatizuokite taupymą

Jaučiate, kad negalite sau leisti taupyti? Štai viena gudrybė, kurią galite išbandyti – ir tai yra automatizuotas taupymas. Ir šiuo atveju visiškai nesvarbu apie kokio dydžio sumas būtų kalbama – tereikia nustatyti, jog kiekvieną mėnesį nuo jūsų banko sąskaitos automatiškai būtų nuskaityta tam tikra pinigų suma. Nustačius automatinį pervedimą, pinigai nukeliaus tiesiai jūsų santaupoms, o tai reiškia, kad tokiu būdu jūs visiškai eliminuosite tikimybę praleisti „įmoką“ į savo taupomąją sąskaitą.

Kasmet peržiūrėkite savo finansus

Kiekvienas žmogus turėtų bent vieną kartą per metus atlikti savo finansų peržiūrą, pataria finance43.com. Tai nebūtinai reiškia, kad kiekvienais metais reikia labai nuodugniai peržiūrėti finansus, tačiau jei skirsite bent šiek tiek daugiau dėmesio, jūs galėsite lengviau pastebėti tam tikras detales, kurias pakoregavę ilgainiui galėtumėte pagerinti savo finansinę padėtį.

Atliekant metinę peržiūrą, specialistai pataria peržiūrėti savo pensijų santaupas ir investicijų paskirstymą, taip pat įvertinti savo biudžetą ir nustatyti naujus finansinius tikslus. Jei patyrėte didelių pokyčių, metinei peržiūrai taip pat galite pasikviesti finansų ekspertus. Kas kelerius metus arba įvykus svarbiam gyvenimo įvykiui, pavyzdžiui, susituokus ar susilaukus kūdikio, vertėtų pasinaudoti finansų specialistų paslaugomis ir atidžiai peržiūrėti savo finansinį planą, nes keičiantis gyvenimo sąlygoms paprastai keičiasi ir finansinę situacija. Tai reiškia, kad kartu su visu tuo kinta ir finansiniai tikslai.

Patikrinkite savo kredito reitingą

Ar žinote, koks yra jūsų asmeninis kredito reitingas? Atsakėte neigiamai? Tuomet galite būti tikri, kad nesate vieni. Daugybė žmonių net nenumano, koks yra jų kredito reitingas. Be to, jie taip pat nemano, kad kredito reitingo žinojimas galėtų būti svarbus veiksnys, darantis įtaką jų finansinei situacijai. Tačiau iš tikrųjų toks požiūris yra labai klaidingas, kadangi asmeninis kredito reitingas atspindi tai, kokia yra vartotojo finansinė padėtis. Tai taip pat įtakoja ir kreditorių požiūrį į vartotojus, kurie kreipiasi dėl paskolos, lizingo ar kitų finansinių paslaugų. Tai reiškia, kad kredito reitingas kreditoriams pasako, koks paskolos gavėjas jūs galėtumėte būti.

Svarbu pabrėžti, kad savo asmeninį kredito reitingą kiekvienas vartotojas gali sužinoti visiškai nemokamai. Ir tai padaryti yra labai nesudėtinga. Todėl jei mes turime tokią galimybę, kodėl gi turėtume jos atsisakyti?

Žinoti savo kredito reitingą ypač svarbu, kai norima kreiptis dėl paskolos internetu, nesvarbu, ar tai būtų paskolų refinansavimas, ar būsto paskola. Kuo aukštesnis yra kredito reitingas, tuo didesnės galimybės gauti paskolą. Be to, tai turi įtakos ir paskolos sąlygoms, pvz., palankesnėms palūkanoms ir kt. Todėl jei jūs svarstote apie galimybę kreiptis į kreditorius dėl jums reikalingos paskolos, neabejotinai turėtumėte „susipažinti“ ir su savo asmeniniu kredito reitingu.

Sudarykite savo skolų sąrašą

Pirmasis žingsnis siekiant grąžinti skolas - sudaryti visų skolų sąrašą. Tačiau sudarinėjant tokį sąrašą labai svarbu prie kiekvienos skolos nurodyti ir jos dydį bei palūkanų normą. Kai turėsite sudarę tokį planą, turėtumėte pagalvoti, kaip per artimiausią laikotarpį, pvz., ateinančius 12 mėnesių, galėtumėte padengti savo turimas skolas arba bent jau reikšmingai jas sumažinti.

Kalbant apie skolų grąžinimo strategiją, galima taikyti labai įvairius sprendimus ir tai tiesiogiai priklauso nuo jūsų konkrečių lūkesčių bei dabartinės finansinės situacijos. Kaip bebūtų, dažnai vartotojai pasirenka pirmiausia padengti didžiausią palūkanų normą turinčias skolas, nes kaip pabrėžia kreditus.eu, tai matematiškai yra efektyviausia . Taip pat nereikėtų pamiršti, kad kai kurie vartotojai pirmiausia nusprendžia padengti mažiausias paskolas, tokiu būdu įgaudami didesnį pagreitį ir motyvaciją dar greičiau padengti visus likusius savo turimus finansinius įsipareigojimus. Taigi, pagalvokite, kuris variantas jums būtų tinkamesnis, ir jį pritaikykite praktikoje.

Žinokite, kokios yra palūkanos

Labai daug žmonių, kurie turi skirtingų rūšių paskolas, neskiria pakankamo dėmesio joms tenkančioms palūkanoms. Trumpiau tariant, jie susitelkia tik į bendrą pinigų sumą, kurią turi grąžinti kreditoriams kiekvieną mėnesį. Tačiau reikia suprasti, kad kiekviena paskola yra labai skirtinga ir kiekvienai paskolai yra taikoma skirtinga palūkanų norma. O tai reiškia, kad viena paskola gali būti brangesnė už kitą. Ir būtent dėl šios priežasties būtina žinoti, kokios yra jūsų turimų paskolų palūkanos.

Kuomet žinosite, kokios palūkanos yra taikomos skirtingiems jūsų turimiems finansiniams įsipareigojimams, galėsite priimti racionalesnius ir efektyvesnius finansinius sprendimus, siekiant kuo greičiau juos sumažinti, nuo savo pečių nusimetant didelę finansinę naštą. Todėl jei turėsite paskolų, kurioms yra taikomos labai didelės palūkanos, galėsite susitelkti į greitesnį jų grąžinimą, o tai reiškia, kad tokiu būdu greičiau pagerėtų ir jūsų finansinė padėtis.

Atlikdami paskolų grąžinimo įmokas mokėkite daugiau

Turbūt žinote, kokia yra minimali jūsų turimos paskolos grąžinimo įmoka. Ir taip pat labai tikėtina, kad kiekvieną mėnesį kreditoriams pervedate būtent tokią pinigų sumą. Tačiau iš tikrųjų vertėtų kiekvieną mėnesį sumokėti bent šiek tiek daugiau, kadangi tokiu būdu galima reikšmingai daugiau sutaupyti. Be to, tokiu būdu paskolą jūs grąžinsite kur kas greičiau. Todėl jei jūsų mėnesinė paskolos grąžinimo įmoka yra 250 eurų, o kiekvieną mėnesį kreditoriams pervesite 300 eurų, sutaupysite palūkanų ir taip pat galėsite greičiau atsikratyti finansinių įsipareigojimų. Tik, žinoma, labai svarbu išsiaiškinti, ar jūsų kreditoriai netaiko papildomų mokesčių už ankstyvą paskolos grąžinimą.

Žinokite savo tikslus

Ar žinojote, kad paprasčiausiai užsirašydami savo tikslus turite didesnę tikimybę juos pasiekti? Ir nepaisant to, apie kokio dydžio ir kokios svarbos tikslus būtų kalbama, užsirašę juos galėsite pasiekti kur kas geresnių rezultatų. Taigi, kaip jau turbūt supratote, nesvarbu, ar tai būtų namas, nauja suknelė, nauji bėgimo bateliai, automobilis, ar atostogos, tai leidžia pažvelgti į kasdienius pirkinius iš kitos perspektyvos. Jei būsite užsirašę savo tikslus, tuomet taupyti konkrečiam tikslui taps gerokai lengviau ir tai darydami jūs nejusite per daug didelio diskomforto ar streso.

Naudokite grynuosius pinigus

Visiškai suprantama, kad šiuolaikiniame skaitmeninių technologijų amžiuje vis daugiau žmonių savo kasdieniame gyvenime naudoja banko korteles ir atsiskaito kitais skaitmeniniais būdais. Tačiau grynųjų pinigų naudojimas nėra blogis, kurio turėtumėte atsisakyti ar kaip įmanoma labiau vengti. Tiesą sakant, naudodami grynuosius pinigus jūs galite padėti sau kur kas daugiau sutaupyti nei tuo atveju, jei visur ir visuomet atsiskaitytumėte banko kortele ar naudodamiesi elektronine bankininkyste. Todėl būtų naudinga iš savo banko sąskaitos išsiimti tam tikrą pinigų sumą grynaisiais ir pabandyti kurį laiką parduotuvėse ir kitose prekybos ar paslaugų vietose atsiskaitinėti grynaisiais pinigais. Neilgai trukus pastebėsite, kad jums nebesinori pernelyg daug išlaidauti ir į savo pinigus žvelgiate visiškai kitaip.

Be to, tai turėtų padėti jums suvaldyti ir impulsyvaus apsipirkinėjimo įprotį. Pavyzdžiui, jei jūs nustatytumėte tam tikrą biudžetą, kurio negalite sau leisti viršyti per dieną, ir atsiskaitytumėte tik grynaisiais pinigais (t.y. leistumėte sau naudoti tik tiek grynųjų pinigų, kiek tą dieną turite savo piniginėje), galėtumėte lengviau kontroliuoti savo patiriamas išlaidas ir neleistumėte sau pirkti to, ko galbūt jums iš tikrųjų visiškai nereikia.

Atsidarykite taupomąją sąskaitą

Pakankamai daug žmonių teigia, kad taupyti jiems yra pakankamai sudėtinga, kadangi tuomet, kai jie dalį savo gaunamų pajamų atideda į šalį ir laiko namuose, neilgai trukus neatsispiria norui juos išleisti. Tačiau tai tikrai nėra problema, kurios nebūtų galima lengvai išspręsti. Tiesą sakant, tai padaryti yra labai nesudėtinga. Viskas, ką turite padaryti, tai atsidaryti taupomąją sąskaitą. O jei atsidarysite bent keletą jų – tai bus tik į naudą, kadangi tuomet galėsite taupyti skirtingiems tikslams. Pavyzdžiui, į vieną taupomąjį sąskaitą kiekvieną mėnesį galite tam tikrą pinigų sumą pervesti nenumatytiems atvejams. Tuo tarpu į kitą banko sąskaitą galite pervesti lėšas, kurios bus skirtos jūsų atostogoms ar tam tikroms kasmetinėms šventėms. Toks principas gali labai reikšmingai palengvinti visą taupymo procesą.

Parduokite nereikalingus daiktus

Kai yra kalbama apie asmeninių finansų gerinimą ir finansinės situacijos stabilizavimą, visuomet naudinga pagalvoti ir apie priemones, padedančias lengviau gauti daugiau lėšų. Ir vienas iš tokių būdų gali būti nereikalingų daiktų pardavimas. Nustebtumėte sužinoję, kiek daug žmonių jiems nereikalingus daiktus (nepaisant to, kad kai kurie jų būna visiškai nauji ir niekuomet nenaudoti) tiesiog išmeta. Tačiau jei jie pabandytų juos parduoti, savo biudžetą galėtų reikšmingai papildyti. Ir tam nė nereikia skirti daug pastangų! Todėl jei jūs pagalvotumėte apie tvarkymąsi ir senų daiktų pardavimą, neabejotinai galėtumėte gauti papildomų lėšų.

Prašykite didesnio atlyginimo

Ar esate patenkinti savo gaunamu atlyginimu? Greičiausiai atsakymas būtų neigiamas, kadangi pinigų niekuomet nebūna per daug. Tačiau jei jūs nesate patenkinti savo atlyginimu, ar jau kreipėtės į savo darbdavį prašydami jums pakelti atlyginimą? Deja, bet atsakymas taip pat labai dažnai būna neigiamas. Kaip bebūtų, būtent jūs esate atsakingi už savo atlyginimą, todėl turite teisę kreiptis į darbdavį ir prašyti jo jums jį pakelti. Žinoma, tai tikrai nereiškia, kad vos tik praėję dirbti po mėnesio galite tikėtis paaukštinimo ar didesnio atlyginimo, tačiau jei darbovietėje dirbate jau ne vienerius metus ir per tą laiką jums nebuvo pakeltas atlyginimas, dabar būtų pats metas susitikti su savo darbdaviu.

Stebėkite išlaidas

Vienas iš paprastų būdų kontroliuoti savo pinigus - pamatyti, kur jie iš tikrųjų iškeliauja. Deja, bet didelė dalis žmonių net nenumano, kur kiekvieną mėnesį iškeliauja jų pinigai. Ir labai dažnai nemenka dalis jų patiriamų išlaidų būna visiškai nereikalingos. Tai reiškia, kad jų atsisakius galima pagerinti savo finansinę padėtį. Todėl jei jūs pradėsite sekti savo išlaidas, galėsite lengviau pasiekti savo finansinius tikslus, greičiau padengti paskolas ir stabilizuoti finansinę padėtį.

 

(užs.)

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą