Rinkimams artėjant

Po mėnesio vyksiančiuose savivaldos rinkimuose šalyje ketina dalyvauti 23 partijos. Į mūsų rajono tarybos narius pretenduoja 6 partijų atstovai. Pirmąsyk vyks tiesiogiai merų rinkimai. Kaip sako politologai, jie piliečius gali nuvilti - išrinktų merų ir savivaldos daugumos politinė priklausomybė gali išsiskirti, o tai išrinktuosius stums į papildomus konfliktus. Na, bet tai - ateitis. O dabar  dar tik įsibėgėja rinkiminė kampanija.
Prieš kurį laiką "Vilnyje" skaitytojus informavome apie pretendentus tapti rajono tarybos nariais ir kandidatus į rajono mero postą. Į pagrindinę rajono politiko pareigybę, kaip ir anksčiau pretenduoja keturi kandidatai. Tad konkursas kaip ir nemenkas.
Deklaraciją "iškreipė" kompiuterinė programa
Darbo partijos kandidatė Jolita Čimbarienė - vienintelė moteris, metusi iššūkį trims vyrams. Beje, pristatydami kandidatus į merus, pateikėme šiek tiek platesnę informaciją, pasinaudodami jų pateiktomis deklaracijomis Vyriausiajai rinkimų komisijai. Štai Jolitos Čimbarienės interesų deklaracijoje vyras Petras Čimbaras įvardinamas kaip Seimo pirmininkas, Seimo narys. Po publikacijos išspausdinimo seimūnas, draugiškai juokaudamas, dėkojo už jo "pakėlimą" pareigose ir nurodė, jog tokį pokštą iškrėtė ne žmona, bet pati deklaracijos sistema... Pasitikslinome Vyriausioje rinkimų komisijoje, kurios narė  Živilė Verbylaitė iš karto pažadėjo situaciją išsiaiškinti ir informuoti, kieno visgi čia klaida. Kiek vėliau susisiekę su VRK komisijos nare sužinojome, jog iš tiesų kitaip deklaruoti savo sutuoktinio pareigų J. Čimbarienė, kuriai, pasirodo taipogi ne vienas molėtiškis jau skambinęs dėl tokio neatitikimo, ir negalėjo, nes tokia sukurta programa. Net ir patys informacinių technologijų specialistai tik gūžčioja pečiais. 
-Aišku, nelogiška sistema, bet tai ne Vyriausiosios rinkimų komisijos kompetencijoje spręsti, - sakė mums Ž. Verbylaitė, iki tol su tokia situacija dar nesusidūrusi. - Mes tik priimame deklaracijas ir jas paviešiname, nes už informacijos pateikimą ir tikslumą atsako patys kandidatai. Tikėtina, kad šis signalas privers kažką keisti esamose programose.
Apie informacijos badą...
Trumpai pristatę kandidatus į merus sulaukėme skambučių - žmonės teiraujasi, kur rasti papildomos informacijos apie kandidatus, jų programas, kuriose būtų deklaruojama būsima jau naujojo rajono vadovo veikla. Kai kurie netgi norėtų platesnio kandidatų pristatymo, kurį rengtume mes. "Dabartinį merą žinau puikiai, jo kompetencijas ir darbą, užmojus bei planus įvertinau, be to, "Vilnyje" perskaičiau labai atvirą prisistatymą, - sakė mūsų nuolatinis pašnekovas Vytautas. - Kodėl kiti bijo viešumon išlįsti ir prisistatyti?"
Na, jeigu jau einama į merus, tai tikrai nebijoma ir prisistatyti. Tai tikriausiai ir bus padaryta susitikimuose, lankstinukuose ir galbūt "Vilnyje". Mes patys pristatymų, norėdami išvengti pastabų dėl galimo neobjektyvumo (juk ne visi pašnekovai vienodi), nerengsime. 
 

Daugiau skaitykite „Vilnies“ nr. 10 vasario 3 d. 

 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą