Olės Petrėnienės "Lėlės ir ne tik"

Antrą šių metų mėnesio sekmadienį Molėtų parapijos namuose atidaryta Olės Petrėnienės paroda "Lėlės ir ne tik". Vilnonėmis viena už kitą dailesnėmis ir puošnesnėmis megztomis suknelėmis apvilktos, pašiauštais ryškiais plaukais ir apautos dailiais veltais bateliais interjero rankų darbo lėlės šiltais svetingais veidais žvelgė į užėjusius. Šalia jų iš kitų dailių rėmelių lyg į fotosesiją susibėgusios avelės: baltais, pilkais, juodais, smulkiomis švelniomis garbanėlėmis veltais vilnoniais kailiais, kad ne vienas gundėsi paliesti. Net trijose vietose sukabinti ir sudėti kryželio technika siuvinėti įrėminti gėlių žiedynai, atskiros virtuvės eksterjero detalės. 
"Mama verpė, audė, siuvo, siuvinėjo, mezgė ir dailiai nėrė", - parodos atidaryme apie savo kūrybinio kelio pradžią ir krypties pasirinkimą pasakojo mielai besišypsanti Olė. Iš žodinės ir rašytinės formos save  prisistatančios parodos autorės sužinojome, kad daugiau nei prieš dešimt metų pradėjusi siuvinėti paveikslus, staltieses. Vėliau ėmėsi tapybos dažų liejimo ant šilko. Prieš keturis metus atgal į Gaidžių kaimą iš Vilniaus grįžo slaugyti senyvos motinos, susižavėjo rankdarbiais iš vilnos.
 Neseniai šioje pačioje parodų salytėje tapybos darbų parodą atidariusi molėtiškė Anastazija Kuliešovaitė atviravo, kad ją sužavėjo Olės kūrybos subtilumas, o daugiau pasisakyti pakvietė rajono merą Stasį Žvinį, kuris nedvejodamas pripažino didžiuojantis kūrybingais žmonėmis. Molėtų bažnyčios dekanas, monsinjoras Kęstutis Kazlauskas, rankose laikydamas padėką, džiaugėsi gausiai po šv. Mišių susirinkusiais parapijiečiais, kurie, užuot skubėję namo, vos per kelias minutes galėjo pasisemti nemokamai dalijamo dvasinio peno.
Atidarydama pirmąją parodą, moteris atviravo, jog prieš dešimt metų yra baigusi interjerinių lėlių kūrimo kursus, o užsiėmimai akivaizdžiai  ne tik užbūrė, bet ir įtraukė. Beveik tais pačiais metais su dukra Vilniuje įkūrė rėminimo studiją "Rėmų žaismas".  Džiaugėsi, kad kurdama  šiuos rankdarbius gali panaudoti visas jau įvaldytas technikas ir mokytis naujų, o formuojant lėlių veidus teko susipažinti su baltuoju moliu ir savaime džiūstančiu modulinu, todėl kurdama mielą būtybę moteris mėgaujasi pačiu kūrybiniu procesu ir jau įgyvendinta idėja.
 

Daugiau skaitykite „Vilnies“ nr. 11 vasario 6 d.

 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą