Baltijos kelio vienybėje

Valentinas Stundys, 
LR Seimo narys
Daugumai mūsų likimas lėmė būti ne tik liudininkais, bet ir dalyviais jau praeito šimtmečio pabaigos įvykių, iš esmės pakeitusių mūsų gyvenimus ir Lietuvos istorinį kelią- teko būti Sąjūdžio žmonėmis, judėjimo už laisvę ir nepriklausomybę, už valstybę ir asmens orumą, už tautą ir jos vertybes dalyviais ar bent liudininkais. Baltijos kelias- šviesioji, kilnioji Sąjūdžio viršukalnė, mūsų brolystės kulminacija, sutelkusi visus, širdyje išgyvenusius laisvos  ateities viltį, į gyvą grandinę nuo Katedros, Gedimino bokšto  Latvijos ir Estijos  linkui. Just. Marcinkevičius poetiškai yra apibendrinęs: "Laisvė ir nepriklausomybė iš tikrųjų buvo deklaruota ir paskelbta ten, Baltijos kelyje. Susiėmę už rankų žmonės savaip balsavo, savaip pasirašė nepriklausomybės aktą. Jie buvo pilni Lietuvos." O lėktuvo, iš kurio buvo barstomos gėlės grandinės kelyje, vienas iš lakūnų prisimena: "To, ką mačiau iš viršaus, niekada neužmiršiu. Gyva žmonių grandinė per visą Lietuvą- tai su niekuo nepalyginamas stebuklas."
  1989 metų rugpjūčio 23 dienos Baltijos kelias- tai Lietuvos, Latvijos ir Estijos, trijų Baltijos sesių, žmonių politinė akcija, skirta 50-osioms Molotovo-Ribbentropo pakto metinėms paminėti .  Ją rengė ir koordinavo Lietuvos Sąjūdis, Estijos ir Latvijos Liaudies frontai. Žinome, kad tarptautinės teisės normoms prieštaraujantys Vokietijos ir Sovietų Sąjungos slaptieji 1939 metų susitarimai nulėmė Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių okupaciją ir valstybingumo praradimą 1940 metais. Taigi prieš 25 metus apie dviejų milijonų žmonių rankos nepertraukiama grandine sujungė Gedimino bokštą Vilniuje su Rygos Laisvės paminklu ir Talino Tompėjos bokštu. Baltijos kelias- laisvų žmonių kelias, taikus protestas prieš istorinį neteisingumą ir politinį grobuoniškumą. Įvertinus Baltijos kelio reikšmę Baltijos tautų istorijai ir jo įtaką pasaulio raidai, UNESCO Baltijos kelią įtraukė į tarptautinį "Pasaulio atminties" registrą. Taigi tokiu būdu Baltijos kelias yra pripažįstamas kaip reikšmingas kolektyvinės pasaulio atminties reiškinys, taiki manifestacija, sustiprinusi sovietinio lagerio griūtį ir valstybių išsivadavimą iš imperijos gniaužtų.
  Rugpjūčio 23-ioji svarbi visam Lietuvos laisvės judėjimui. Per visą sovietinės okupacijos penkiasdešimtmetį ginkluoto pasipriešinimo, disidentinio ir katalikiškojo  judėjimo bei  lietuvių išeivijos organizacijos Lietuvos išlaisvinimo ir valstybingumo atkūrimą tiesiogiai siejo su 1939 metų Vokietijos ir Sovietų Sąjungos suokalbio demaskavimu ir šių dokumentų paskelbimu neteisėtais. Lietuvos Sąjūdis valstybingumo atkūrimą grindė irgi Molotovo-Ribbentropo pakto neteisėtumu ir šį tikslą sėkmingai realizavo.
 

Daugiau skaitykite „Vilnies“ nr. 64 rugpjūčio 22 d.

                                             
 

Komentarai 

 
Gravatar
Vida 2014-08-23 05:41, IP: 89.190.109.122
Laba diena.

Labai noreciau tureti 25 metu senumo Baltijos kelio fotonuotrauka is "Vilnis" redakcijos archyvo, publikuota s. m. rugpjucio 22 d.
Jei yra galimybe ja prasau atsiusti el. pastu vidaseziene@gmail.com

Aciu.
Vida, tel. 8-674-03627.
 

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą