Pasaulio futbolo čempionatas jau čia pat: ko laukti grupių etape?

Pasaulio čempionato dalyviai jau pasiruošę – 32 komandos netrukus įsitrauks į net mėnesį trunksiantį futbolo maratoną. Kokios šių komandų galimybės ir kurios iš jų turės daugiausiai šansų tęsti kovą praėjus grupių etapą? Trumpa apžvalga bei Lietuvos futbolo rinktinę treniravusio Algimanto Liubinsko prognozės.

A grupė: didžiulės rusų viltys

A. Liubinsko prognozės: 1. Urugvajus; 2. Egiptas.

Pagal bendrą komandų FIFA reitingą ji yra pati silpniausia šiame čempionate – tai puikios naujienos Rusijos komandai (70 vieta FIFA reitinge), atidarymo rungtynėse žaisiančioje birželio 13 dieną su Saudo Arabijos rinktine (FIFA-67). Visgi, vilties maža – prieš 8 metus šiai rinktinei pavyko pasiekti pusfinalį Europos čempionate, tačiau šiuo metu mažai kas tikisi kad ši komanda, kurią treniruoja Stanislovas Čerčesovas, nužengs toli. Viena iš prisidedančių problemų – Aleksandro Kokorino, komandos puolėjo, patirta kelio trauma.

Rusijos komandai iššūkį mes Egiptas Egiptas (FIFA-45), į turnyrą sugrįžtantis po 28 metų pertraukos. Egipto komandos priešakyje – nuostabiai sezoną sužaidęs Mohamedas Salah. Nedaug abejojančių, kad ši ekipa turi daugiausiai galimybių užimti pirmą vietą šioje grupėje – jų galimybes Betsafe futbolo statymų ekspertai vertina 58,14 proc. Pasak lažybininkų, Rusija pateks į sekantį etapą – jos šansai vertinami 35,71 proc., kai tuo tarpu Egipto – 15,38 proc.

B grupė: C. Ronaldo prieš D. Costą

A. Liubinsko prognozės: 1. Ispanija; 2. Portugalija.

Šioje grupėje labiausiai intriguoja klausimas kas bus pirmi. Tikimasi, kad ispanai (FIFA-10) ir portugalai (FIFA-4) pasieks kitą etapą, tačiau „Betsafe“ manymu, D. Costos vedama Ispanijos vienuolikė turi daugiau šansų laimėti pirmąją vietą grupėje – jos galimybės vertinamos net 66,6 proc.

Ši komanda dar prisimena 2010 metų triumfą, o šis čempionatas ko gero bus paskutinis tokiems komandos nariams kaip Andresas Iniesta, Sergio Ramosas, Gerardas Pique. C. Ronaldas trubūt paskutinį kartą sušvis šiame čempionate, nors prasiveržti į kitą etapą būnant pirmoje B grupės vietoje šansai vertinami tik 33 proc. Maroko (FIFA-41) ir Irano (FIFA-37) galimybės vertinamos atitinkamai 6 proc. ir 2,94 proc.

C grupė: nuostabus prancūzų puolimas

A. Liubinsko prognozės: 1. Prancūzija ; 2. Danija.

C grupės lydere laikoma Prancūzija (FIFA-7) – jų galimybės triumfuoti šioje grupėje vertinamos 78 proc. Ir tikrai pelnytai, nes įvarčius čia muš tokie žaidėjai kaip Antoine`as Griezmannas, Olivieris Giroud, Kylianas Mbappe, Paulas Pogba.

Danijos komanda (FIFA-12) taip pat turi itin ryškią žvaigždę – Christianą Erikseną, labai padėjusį komandai įsiveržti į pasaulio čempionatą ir dabar su kompanija bandysiantį nustebinti ir svarbiausiame futbolo renginyje. Nors jų galimybės tapti grupės nugalėtojais vertinamos tik 14,29 proc., tai yra daug daugiau nei priešininkų – į turnyrą po 36 metų pertraukos sugrįžusios Peru (FIFA-11) (10,00 proc.) ir Australijos (FIFA-36) (6,67 proc.).

D grupė – mirtininkų grupė

A.Liubinsko prognozės: 1. Argentina; 2. Kroatija.

Islandija (FIFA-22), sirgalius džiuginusi praėjusiame Europos futbolo čempionate, pasaulio čempionate dalyvaus pirmą kartą. Nacionalinė šios šalies rinktinė kausis su Argentina (FIFA-5) (nugalėjimo grupėje tikimybė – 62 proc.), kurią veda vienas geriausių pasaulio futbolininkų Leonel Messi.

Šios šalies nacionalinė rinktinė susidurs su Leonelio Messi vedama, tačiau nebe sunkumų į čempionatą patekusia Argentina (nugalėjimo grupėje tikimybė – 62 proc.). Taip pat su Mario Mandžukičiaus, Luka Modričiaus bei Ivan Rakitičiaus vedama Kroatijos rinktine (FIFA-20) (27 proc.) bei Nigerijos komanda (FIFA-48) (7,7 proc.). Susidūrimas su tokiais stipriais varžovais gali lemti, kad Islandija nepateks į kitą etapą – galimybės vertinamos tik 8,33 proc.

Šioje grupėje besivaržančios komandos gerai viena kitą pažįsta. Nigerija ir Argentina pasaulio futbolo čempionate susidurs jau 5 kartą bei sieks ją pirmą kartą nugalėti. Atsigriebti už praeitį mėgins ir kroatai, 1998 metais turnyre pralaimėję argentiniečiams rezultatu 0:1. Tuo tarpu, kroatai su islandais buvo susitikę visai neseniai – pasaulio čempionato atrankoje, kur pasidalino po pergalę.

E grupė: dar vienų pietų amerikiečių dominavimas

A. Liubinsko prognozės: 1. Brazilija; 2. Serbija.

Beveik neabejojama, kad itin stipriai pastaruoju metu žaidžianti Brazilija proc. (FIFA-2) užsims pirmą vietą grupėje – ji yra aiški favoritė E grupėje. Jos šansai triumfuoti vertinami beveik 80 proc. Tuo tarpu Serbijos (FIFA-34) ir Šveicarijos (FIFA-6) – 10 proc. Šios komandos birželio 22 dieną Kaliningrade varžysis dėl antrosios vetos šioje grupėje ir galimybės patekti į kitą etapą. Kosta Rikos rinktinės (FIFA-23) galimybės vertinamos 4 proc., nors praėjusiame futbolo čempionate jai pavyko pasiekti ketvirtfinalį.

F grupė: Konfederacijų taurės pusfinalį prisimenant

A.Liubinsko prognozės: 1. Vokietija; 2. Meksika.

F grupėje aiškūs favoritai yra čempionų titulą ginantys Vokietijos (FIFA-1) futbolininkai. Jų šansai nugalėti grupėje vertinami 72 proc. Su jais nesuvestų sąskaitų turi pernai Konfederacijų taurės pusfinalyje rezultatu 1:4 jiems pralaimėjusi Meksikos (FIFA-15) komanda su 15,38 proc. galimybe užimti pirmą vietą grupėje.

Nereikėtų nuvertinti ir švedų (FIFA-24) (13,33 proc.), kurie pirmąkart per 60 metų užkirto kelią italams, siekusiems įžengti į šį turnyrą.

Pietų Korėja(57) yra viena stipriausių Azijos komandų, tačiau varžovų barjeras jai gali pasirodyti per aukštas. Su 6,67 proc. šansu triumfuoti grupėje yra laikoma silpniausia jos komanda.

G. grupė: Anglijos ir Belgijos dvikova

A. Liubinsko prognozės: 1. Anglija; 2. Belgija.

G grupės lyderiai aiškūs, tačiau kovojant dėl pirmos vietos gali užvirti stipri kova. Visai šalia Lietuvos – Kaliningrade, kur birželio 28 dieną susitiks Anglijos (FIFA-12) ir Belgijos (FIFA-3) komandos. Belgijos šansai nugalėti grupėje vertinami 52,6 proc.,o anglų 48,8 proc. Visgi, statistika linksta anglų naudai – jų sąskaitoje 14 laimėjimų iš 20 susitikimų. Likusiose rungtynėse 5 jų baigėsi lygiosiomis, o belgai pelnė tik vieną pergalę.

Tačiau kai aikštėje Belgijos komandos marškinėlius vilki tokie saugai kaip Kevinas De Bruyne ir Edenas Hazardas bei puolėjas Romelu Lukaku, statistika lieka statistika. Visgi, anglų komandoje taip pat yra stiprių žaidėjų, tokių kaip Marcusas Rashfordas, Harry Kane`as, Raheemas Sterlingas, Jesse Lingardas ir t.t.

Šios priešininkės, ko gero, nenudžiugino turnyro naujoko Tuniso FIFA-21) (9,09 proc. tikimybė nugalėti grupėje) ir Panamos (FIFA-55) (2,44 proc.)

H grupė: didelės lenkų viltys

A. Liubinsko prognozės: 1. Kolumbija; 2. Lenkija.

Ši grupė pasižymi tuo, kad yra vienintelė, kurioje tarp žaisiančiųjų – niekuomet pasaulio čempionato trofėjaus nepelniusi rinktinė. Daug galimybių patekti į kitą čempionato etapą turi kaimynai lenkai (FIFA-8), į pasaulio pirmenybes sugrįžtantys po 12 metų pertraukos. Jų galimybės vertinamos 34,5 proc. Roberto Lewandowskio komanda nėra šios grupės lyderė ir labiau tikėtina, kad Kolumbijos (FIFA-16) rinktinė, vedama Jameso Rodriguezo, su 40 proc. pergalės grupėje tikimybe, turės palankesnes sąlygas prieš ketvirtfinalį.

Šioje grupėje taip pat susitiks Senegalas (FIFA-27) (20 proc.) ir Japonija (FIFA-61) (15,38 proc.). Net ir būdamos pajėgios, šios rinktinės nusileidžia Europos ir Pietų Amerikos komandoms.

 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą