Karštos aplinkosaugininkų žiemos: norint nubausti brakonierius, prireikia nemažo įdirbio

Molėtų krašte žiemą nelegalūs žvejai niokoja ežerų turtus, o miškuose gyvūnus persekioja medžioklės taisyklių pažeidėjai. Nors prasidėję metai aplinkosaugininkams palyginti ramūs, pareigūnai nuolatos privalo išlikti budrūs. Medžiotojai brakonieriai Molėtų rajone išradingi – atsakomybės stengiasi išvengti įvairiais būdais, todėl inspektoriai turi kruopščiai atlikti tyrimus ir atsakingai rinkti įrodymus. Antraip medžioklės taisyklių pažeidėjai išsisuks, liks nenubausti bei galės toliau nusižengti įstatymams.   
Gamtos Molėtų rajonui galėtų pavydėti bet kuris Lietuvos kraštas, tačiau aplinkosaugininkams dėl to darbo tik daugiau. Per dvejus paskutinius metus visoje Utenos apskrityje – Anykščių, Molėtų, Utenos, Ignalinos, Zarasų rajonuose – nustatyti net 822 medžioklės bei žvejybos taisyklių pažeidimai, iš jų – 206 priskiriami šiurkštiems. Nors neseniai prasidėjusiais 2019-aisiais dar nėra užfiksuota išskirtinių atvejų ir statistika ypatingai nebaugina, pareigūnai prisimena ankstesnius brakonierių išsišokimus.
Brakonieriavimo tyrimams tenka pasitelkti netgi mokslininkus
2019 metais visame Utenos regione nustatyti 47 mėgėjiškos žvejybos taisyklių pažeidimai, 5 iš jų – šiurkštūs. Medžioklės nusižengimai užfiksuoti atitinkamai 19 ir 5 kartus. Molėtų rajone metų pradžia gana rami – 12 žvejybos taisyklių pažeidimų, iš jų 3 šiurkštūs. Taip pat nustatyti 2 medžioklės taisyklių nusižengimai, tarp jų šiurkščių nėra.
„Tačiau norėčiau paminėti 2017 ir 2018 metus. Tuomet šaltuoju sezonu turėjome tris ypatingus medžioklės taisyklių pažeidimus: vieną jų aiškinantis teko netgi pasitelkti Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininkus. Tokiais atvejais privalome dirbti itin kruopščiai, nes pažeidėjai išsisukti bando įvairiausiais būdais. Jei netinkamai rinktume įkalčius ar į darbą žiūrėtume pro pirštus, jiems pavyktų išvengti atsakomybės“, – tikina Aplinkos apsaugos departamento Utenos valdybos Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Almantas Vaičiūnas.
Išskirtinai atsakyti už savo veiksmus per praėjusius dvejus metus teko net dešimčiai pažeidėjų. Jau neminint fakto, kad 2017-ųjų sausį Molėtų rajone buvo nustatytas asmuo, medžiojęs ir namuose neteisėtai laikęs rekordinį kiekį kilpų. Jų pareigūnai rado net 41.
„2018 lapkritį Molėtų rajone, vykstant medžioklei su varovais, buvo nušauta briedžio patelė. Pažeidėjai nutarė, kad laimikis panašus į jauniklį, todėl aplinkosaugininkų neinformavo. Nusivežė gyvūną į prie medžiotojų namelio esančią aikštelę, ten jį išdorojo, o mes gavome pranešimą ir pradėjome tyrimą. Tuomet pažeidėjai pamatė, kuo viskas gali baigtis, todėl patelės galvą atskyrė nuo kūno, o atliekas išmetė į neoficialią duobę ir apipylė kalkėmis. Tikėjosi, kad viskas greit suirs ir bus sunkiau atpažinti, kieno kaukolė – patelės ar jauniklio. Todėl teko kreiptis į Universitetą, pagal dantis atlikti laboratorinį tyrimą, aiškintis gyvūno amžių, tačiau bylą laimėjome“, – prisimena inspektorius.  
Įkalčiai slepiami filmų apie šnipus metodais
Minėtas atvejis – sėkmingo pareigūnų darbo pavyzdys. 5 pažeidėjai užsitraukė administracinę atsakomybę, o asmeniui, neteisėtai nušovusiam briedžio patelę, teks atlyginti 3359 eurų žalą gamtai. Šauliui, be šios sumos, dar priteista 800 eurų baudos, atimta teisė medžioti, konfiskuotas dorojimo įrankis. Be to, jis priverstas papildomai sumokėti 2500 eurų ginklo vertės, nes savąjį pardavė, taip norėdamas išvengti konfiskavimo.
Panašus į minėtą atvejį įvyko ir 2017 gruodį. Tuomet taip pat neleistinai buvo sumedžiota briedžio patelė, 6 medžiotojai nubausti, šaulys turėjo atlyginti 3359 eurų dydžio žalą gamtai, 5 pažeidėjams atimta teisė medžioti vienerius metus, konfiskuota transporto priemonė, peiliai ir ginklas.
„Medžioklės bylos – labai rimtos. Konfiskuojami ginklai, visureigiai: šios priemonės yra brangios, todėl pažeidėjai samdosi advokatus, siekia teismus laimėti. Neretai jie ir nustebina. Yra atvejų, kai į medžiotojų klubą jo narys pasikviečia svečią, kurį privaloma įrašyti į medžioklės lapą, paimti iš jo klubo nustatytą svečio mokestį. O įsigudrinama panaudoti tušinuką, kurio rašalas išsitrina. Taip nelieka žymės, kad būta svečių, ir prieš klubą atsiskaityti nereikia. Tuomet privaloma atlikti medžioklės lapo ekspertizę, antraip negalima pateikti kaltinimo, procesas tampa sudėtingu“, – apie darbo specifiką kalba A. Vaičiūnas.
Pastebėjote pažeidimą? Skambinkite 112
Patys pareigūnai kriminalinius serialus primenančios aplinkosaugininkų kasdienybės nesureikšmina. Anot pašnekovo, stengtis tenka nemažai, tačiau inspektorius nusiteikęs optimistiškai: bendra situacija gamtoje gerėja – tereikia laiko ir asmenų, pažeidžiančių taisykles, mažės.
„Pagrindine prevencijos priemone įvardinčiau viešumą. Nuolat Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos svetainėje dalijamės informacija apie vykdomus reidus, akcijas, apie tai, kas yra leidžiama, o kas – draudžiama. Taip pat skelbiame ir šiurkštesnius pažeidimus. Visa tai lemia teigiamus rezultatus. Ypač pasiteisino raginimas gyventojus informuoti bendruoju pagalbos telefonu 112 apie esamus arba galimus medžioklės bei žvejybos taisyklių pažeidimus“,  – pastebi A. Vaičiūnas.
Todėl specialistas kviečia nelikti abejingais – gyventojų skambučiai laukiami visą parą. Pranešti apie nusižengimus galima ir anonimiškai, o pareigūnai pasirengę reaguoti nedelsdami.
   (užs.) es-ir-am-logo1.jpg

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą