Kas nutinka varikliui, kai laiku nekeičiami tepalai?

Variklinė alyva yra pats svarbiausias skystis automobilyje. Kiekvienam varikliui inžinieriai yra nustatę optimaliausią alyvos rūšį pagal tepimo kanalų skersmenį, komponentų matmenis, darbinę temperatūrą ir kitus parametrus. Nuo alyvos kokybės ir keitimo intervalų priklauso variklio ir jo komponentų ilgaamžiškumas. O ar kada pagalvojote, kas nutinka varikliui, jei tepalai nėra keičiami laiku?

Blogėja tepimo savybės

Pagrindinė ir svarbiausia variklinės alyvos pareiga yra komponentų lubrikacija. Ji sukuria ploną apsauginį sluoksnį tarp tarpusavyje judančių metalinių dalių, todėl pasipriešinimas yra kone visiškai pašalinamas. Kuo alyva senesnė, tuo prastesnės jos tepimo savybės, todėl padidėja trintis, padaugėja metalo drožlių, trumpėja variklio ilgaamžiškumas.

Aukštesnė darbinė temperatūra

Vidaus degimo varikliuose yra sumontuotos aušinimo sistemos, kurios palaiko optimalią variklio, pavarų dėžės bei kai kurių kitų komponentų temperatūrą. Tačiau, dalį aušinimo darbo atlieka ir variklio alyva – specialus alyvos aušintuvas palaiko normalią jos temperatūrą ir apsaugo variklį nuo perkaitimo.

Tiesa, prie temperatūros mažinimo prisideda ir trintis – dėl senos alyvos variklyje padidėja trintis, nuo kurios kyla temperatūra.

Kaupiasi šiukšlės karteryje

Į variklio vidų nuolat patenka metalo drožlės ir įvairios šiukšlės pro riebokšlius, žiedus ir užpylimo ertmę. Tam, kad visi šie pašaliniai objektai nesugadintų variklio, alyva juos nuplauna ir nugabena į variklio apačią (karterį), kur šiukšlės ir nusėsta. Ilgainiui jų vis daugėja, todėl didėja tikimybė, kad jas alyva vėl pakels tarp velenų, stūmoklių ir kitų svarbių komponentų. Tepalų keitimo metu beveik visos šiukšlės išbėga kartu su sena alyva.

Mažėja alyvos slėgis

Galų gale, dėl suprastėjusios alyvos kokybės gali sumažėti jos slėgis. Tokiu atveju alyva nebepasiekia visų reikiamų vietų ir variklis gali būti sugadinamas bet kuriuo momentu.

Taigi, rūpinkitės savo automobiliu atsakingai: visada atkreipkite dėmesį, kokius tepalus rinktis ir kada juos keisti. Tikrai išvengsite gausybės brangių gedimų.



Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą