Pamatai Lietuvos avių augintojų kooperacijai dedami mūsų rajone

Praėjusių metų pabaigoje Vilniuje susirinkusi Lietuvos avių augintojų asociacijos taryba, be kitų savo veiklos klausimų, svarstė ir galimybę steigti avių augintojų kooperatyvą. Nutarus išsiaiškinti, kiek atsirastų žmonių, norinčių prisidėti prie kooperatyvo steigimo ir surengti iniciatorių susitikimą, paaiškėjo, jog aktyvių dalyvių, kurie sutinka steigti kooperatyvą ir prisiimti su steigimu susijusius įsipareigojimus, yra devyni. Iš jų du buvo mūsų rajono avių augintojai: per dešimt metų avininkyste užsiimantis jau gerai ir molėtiškiams pažįstamas Giedrius Prakapavičius, turintis ne tik mėsinių, bet ir pieninių avių bandą, bei trečius metus Vokietijos juodgalvių avių auginimu užsiimantis giedraitiškis Danius Malinauskas.
Įveikus biurokratinius kooperatyvo steigimo labirintus, prieš pat naujuosius metus, gruodžio 18 d., VĮ Registrų centre įregistruotas kooperatyvas "Avininkas". Jo centru tapo Giedriaus Prakapavičiaus ūkio dalis - ferma su skerdykla Pakrovų kaime, Inturkės seniūnijoje. Kaip "Vilniai" sakė naujojo kooperatyvo direktorius Danius Malinauskas, renkant pavadinimą buvo pasirinktas žodis "Avininkas" todėl, kad visos šio žodžio prasmės atitinka įmonės veiklos sritis - avių tvartas ar užtvaras avims laikyti, avinis vilkas ir avių piemuo, avių prižiūrėtojas, augintojas, laikytojas. Visos reikšmės sietinos su kooperatyvo veikla - nariai augina, gano, prižiūri avis, turi tam darbui statinius, aptvarus, ir užaugintas avis skerdžia - "kaip vilkas" - šypsosi Danius... 
Klausiamas apie naujojo kooperatyvo tikslus, pašnekovas dėsto, jog jų iškelta net keletas. 
-Pirmiausia norime suvienyti kaip galima daugiau avių augintojų, tikinčių avininkystės ateitimi Lietuvoje, padėti jiems realizuoti savo produkciją, - sako D. Malinauskas, akcentavęs, jog reikia padėti mažiems avių augintojams patikėti, kad jie gali didinti savo bandas ir turės kur realizuoti savo produkciją. -Beje, norėdamas tapti kooperatyvo nariu, avininkas turės sumokėti stojamąjį 50 Eur mokestį, kuris negrąžinamas, ir pajų nuo 300 iki 3000 eurų.
Kitas kooperatyvo tikslas, anot vieno iš jo įkūrėjo, aiškinti žmonėms apie avienos maistinę vertę, didinant jos vartojimą. Mat iš praeitų amžių yra atėjęs stereotipas, kad aviena turi nemalonų specifinį kvapą ir tokia riebi, kad "burnoj aušta". 
 

Daugiau skaitykite „Vilnies“ nr. 8 sausio 27 d.

 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą