Molėtų gimnazijoje pietus gamino švedų virtuvės šefai
2015 Sausio 19 d.
Vilnis.lt informacija
"Vilnyje" jau rašėme, kad rajono savivaldybė kartu su trimis Europos miestų savivaldybėmis: Sodertalje (Švedija), Lomža (Lenkija) ir Molet de Vales (Ispanija) dalyvauja URBACT II programos gerosios patirties sklaidos projekte "Dieta - žaliajai planetai". Pagrindinė projekto koncepcija - sveikas, subalansuotas ir ekologiškas maistas nuo pat mažų dienų. Naudojant vietinius resursus, skatinant vietinius ir ekologinius gamintojus "Dieta - žaliajai planetai" koncepcija taip pat prisideda prie darnios kaimo plėtros. Jau metus besitęsiančio projekto vykdymo metu ne kartą susitikta su projekte dalyvaujančios Švedijos Sodertalje savivaldybės atstovais, molėtiškių delegacija pernai gegužę dalyvavo tarptautinėje konferencijoje minėtoje savivaldybėje Švedijoje, o praėjusią savaitę pasidalinti gerąja patirtimi ir nušviesti praktinę projekto įgyvendinimo esmę į Molėtus atvyko Sodertalje savivaldybės atstovė Sara Jervfors, Hans von Essen bei trys virtuvės šefai Adam Fridlund, Bengt - Ake Andersson, Pelle Hoog. Kaip sakė mūsų rajono savivaldybės strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja, projekto koordinacinės komisijos narė L. Štelbienė, pati "Urbact" programa yra skirta tvariai miestų plėtrai, atsvara urbanizuotoms teritorijoms, kuriose svarbūs ekologiniai iššūkiai. "Kalbėdami apie ekologiją, pasaulį be taršos šaltinių, klimato kaitą, neišvengiamai turime akcentuoti ir žmogaus veiklą, kaip ji įtakoja įvairius gamtos reiškinius. Moksliškai įrodyta, kad 50 proc. klimato kaitą įtakoja ir mūsų maitinimosi ypatumai, iš žemės ūkio gaunami maisto produktai", - apie projekto esmę kalbėjo L. Štelbienė, akcentavusi, kad būtent skandinavai, besirūpindami aplinkosauga, bando tuo "užkrėsti" ir kitas tautas, kviesdami keisti mitybos įpročius, į maisto racioną įtraukiant kuo daugiau ekologiškų produktų, suvartojant mažiau mėsos, bet daugiau daržovių ir pilno grūdo produktų.
Daugiau skaitykite „Vilnies“ nr. 6 sausio 20 d.