KEPIMO FORMOS IR SALOTINĖS – INDAI, MĖGSTANTIEMS GAMINTI

Mėgstančiam gaminti žmogui kepimo formų, dubenėlių, salotinių ir kitų indų niekada nebus per daug. Ar žinote, į ką atkreipti dėmesį, renkantis šiuos indus savo virtuvei?

Iš kokių medžiagų yra gaminamos kepimo formos?

Kepimo formos įprastai yra gaminamos iš tokių medžiagų, kaip metalas, silikonas, keramika bei stiklas. Visos šios medžiagos yra tinkamos sąlyčiui su maistu ir yra draugiškos žmogaus organizmui.

Kokiais privalumais pasižymi skirtingos kepimo formos?

Karščiui atsparia danga dengtos metalinės kepimo formos yra vertinamos todėl, kad prie jų nepridega kepiniai. Lengvai valomos metalinės kepimo formos dėl medžiagos, iš kurios yra pagamintos savybių, greitai atvėsta, todėl kepinius iš jų galima išimti greičiau. Iš šios medžiagos pagamintos kepimo formos puikiai tinka indukcinėms krosnelėms bei visų rūšių orkaitėms.

Atsparios įbrėžimams bei aukštai temperatūrai iš stiklo pagamintos kepimo formos nesugeria kvapų, todėl tą patį kepimo indą galėsite naudoti tiek žuvies patiekalams, tiek pyragams ar kitiems patiekalams ruošti. Skaidri kepimo indo gamybos medžiaga suteikia galimybę stebėti visą gamybos procesą. Pažymėtina, kad iš stiklo pagamintos kepimo formos gali būti plaunamos indaplovėse.

Keramikinės kepimo formos itin gerai išlaiko temperatūrą, t. y., juose esantis maistas ilgesnį laiką išlieka šiltas. Kaip ir stiklinės kepimo formos, šios formos nesugeria maisto kvapų, todėl jos yra tinkamos įvairaus maisto ruošai. Iš natūralių medžiagų pagamintos keramikinės formos pasižymi atsparumu įbrėžimams bei lengva priežiūra.

Iš silikono pagamintos kepimo formos yra ilgaamžės. Paskaičiuota, kad kasdien naudojant iš silikono pagaminą kepimo formą ji patikimai tarnautų apie aštuonerius metus. Silikoninėse kepimo formose ruošiamas maistas nepridega ir neprilimpa. Silikonas, kaip gamybos medžiaga, labai neįkaista, todėl nėra rizikos nusideginti, išimant kepinius iš orkaitės. Lengvai prižiūrimos silikoninės kepimo formos gali būti naudojamos ne tik kepimui, bet ir šaldymui ar patiekalo šildymui mikrobangų krosnelėje. Pažymėtina, kad iš įvairių dydžių ir formų silikoninių kepimo formų kepinius galima išimti labai lengvai, o kepinio forma išlieka nepakitusi.

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis kepimo formas?

Renkantis kepimo formas derėtų atsižvelgti į keletą kriterijų. Vienas iš jų – kepimo formos gamybos medžiaga. Jeigu renkatės metalinę kepimo formą, patartina rinktis tamsios spalvos indą, nes jis ženkliai geriau traukią šilumą, ko pasekoje maistas iškepa greičiau bei apskrunda gražiau. Stiklines kepimo formas nėra sunku sumaišyti su serviravimo indais, netinkančiais naudojimui orkaitėse, todėl rinkdamiesi stiklinę kepimo formą įsitikinkite, ar tai tikrai ji. Silikoninės kepimo formos turėtų būti tvirtos, bet lanksčios, o štai keramikinių kepimo formų dugnas turėtų būti lygus ir be glazūros. Dar vienas kriterijus – kepimo formos dydis. Tobulas kepimo formos dydis yra toks, kuris geriausiai atliepia Jūsų poreikius. Rinkdamiesi kepimo formą, visada įvertinkite, kiek maisto dažniausiai ruošiate vienu metu, kokius patiekalus mėgstate gaminti ir t. t.

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis salotines?

Salotinės – indas, kuris vietą lengvai randa kiekvienuose namuose. Kasdieniniam naudojimui ir šventiniam stalui papuošti tinkantis funkcionalus indas yra gaminamas iš tokių medžiagų kaip keramika, stiklas, medis, porcelianas ar net plastikas. Salotinės būna įvairių dydžių ir dizainų. Pažymėtina, kad kai kurias salotines galima naudoti ir mikrobangėse. Rinkdamiesi salotines, atkreipkite dėmesį indo gamybos medžiagą, dydį, dizainą ir individualius poreikius.

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą