Prezervatyvų klaidos, kurios gali gerokai padidinti nėštumo tikimybę

Prezervatyvai gali būti puikus būdas išvengti nėštumo ir apsisaugoti nuo lytiškai plintančių infekcijų. 2015 m. apklausoje 24 % 15-44 metų amžiaus JAV moterų ir 34 % vyrų teigė, kad paskutinį kartą, kai turėjo lytinių santykių, naudojo išorinį arba vyrišką prezervatyvą.

Tačiau prezervatyvai ne visada veikia nepriekaištingai - lytinių santykių metu jie gali nutrūkti arba nuslysti, todėl kyla pavojus pastoti.

Pastaba: šiame straipsnyje prezervatyvais gali būti vadinamas populiarus vyriškas prezervatyvas, kuris dedamas ant varpos. Tačiau taip pat gali būti kalbama ir apie rečiau naudojamus moteriškus prezervatyvus. Jei nenurodyta nei viena, nei kita, galite manyti, kad tai taikoma abiem tipams.

Kiek veiksmingi yra prezervatyvai?

durex.jpg

Rekomenduojama: Durex Surprise Mix 40 rinkinys iš sargiai.lt

Prezervatyvai 98 % atvejų gali apsaugoti nuo nėštumo. Tačiau iš tikrųjų žmonės daro klaidų, ir įprastai naudojant prezervatyvus, jie iš tikrųjų apsaugo nuo nėštumo maždaug 85 % atvejų. Tai reiškia, kad 15 iš 100 žmonių, metus naudojančių prezervatyvus kaip vienintelę kontracepcijos priemonę, pastos.

Vidiniai arba moteriški prezervatyvai dedami į makštį, o ne ant varpos. Jie yra daug mažiau prieinami ir šiek tiek mažiau veiksmingi nei išoriniai prezervatyvai. Puikiai juos naudojant, jie veikia 95 % atvejų, o naudojant įprastai - 79 % efektyvumo.

Naudojant prezervatyvus galima padaryti daugybę paprastų klaidų, kurios padidins nėštumo riziką, sako moterų ir kūdikių ligoninės akušerė-ginekologė Kristina, medicinos mokslų daktarė. Kai kurios iš dažniausiai daromų klaidų yra šios:

  • Vyriškas prezervatyvas sekso metu gali nuslysti nuo varpos.
  • Vyriški prezervatyvai gali plyšti makšties viduje
  • Jei naudojate moterišką prezervatyvą, varpa gali nuslysti tarp prezervatyvo ir makšties sienelės.
  • Laikant prezervatyvus karštoje aplinkoje, pavyzdžiui, kišenėje ar karštame automobilyje, lateksas gali susilpnėti ir didesnė tikimybė, kad jis nutrūks.

Pastaba: niekada nenaudokite prezervatyvų, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, nes yra didesnė tikimybė, kad jie plyš. Ant kiekvieno prezervatyvo atskiros pakuotės bus išspausdinta galiojimo data. Latekso prezervatyvai paprastai galioja apie penkerius metus, o berankoviai - apie trejus metus.

Kaip naudoti prezervatyvus?

sarg.jpg

Kokybiški sargiai iš Sargiai.lt

Prezervatyvai yra veiksmingiausi, jei juos tinkamai naudojate.

Kaip naudoti vyriškus prezervatyvus?

Išimkite prezervatyvą iš pakuotės ir patikrinkite, ar nėra kokių nors pažeidimų, pavyzdžiui, matomų skylučių ar įplėšimų.

Po lytinių santykių suimkite prezervatyvą ties pagrindu ir ištraukite varpą iš makšties arba išangės. Neištraukite nesuėmę prezervatyvo, nes jis gali nuslysti nuo varpos, todėl turinys gali išsilieti į makštį ar išangę, o tai gali sukelti nėštumą arba lytiškai plintančią infekciją.

Kaip naudoti moteriškus prezervatyvus?

Išimkite prezervatyvą iš pakuotės ir patikrinkite, ar nėra kokių nors pažeidimų, pavyzdžiui, matomų skylučių ar įplėšimų.

Norėdami užsidėti prezervatyvą, suspauskite žiedą uždarame gale ir įdėkite jį taip pat, kaip į makštį dedate tamponą. Prezervatyvą galite užsidėti iki aštuonių valandų prieš lytinius santykius.

Įstumkite žiedą į makštį tiek, kiek jis gali įeiti. Neleiskite jam suktis.

Išorinis moteriško prezervatyvo žiedas turi likti už makšties ribų, uždengdamas makšties angą maždaug centimetrą už lytinių lūpų.

Įveskite varpą į moteriško prezervatyvo angą. Nutraukite lytinius santykius, jei jaučiate, kad varpa slysta tarp prezervatyvo ir makšties sienelių arba jei išorinis žiedas pasislenka į makštį.

Išimkite švelniai sukdami prezervatyvą iš makšties.

Kaip išvengti dažniausiai pasitaikančių prezervatyvų klaidų

1 klaida: vienu metu naudoti kelis prezervatyvus: Nenaudokite kelių prezervatyvų vienu metu, nes tai gali sukelti trintį ir prezervatyvas plyš.

2 klaida: prezervatyvų laikymas karštoje aplinkoje: Įsitikinkite, kad išoriniai prezervatyvai tinkamai laikomi vėsioje aplinkoje,tačiau atkreipkite dėmesį, kad vidiniai moteriški prezervatyvai paprastai gaminami iš poliuretano arba sintetinio latekso, kurių karštis neveikia.

3 klaida: prezervatyvo suplėšymas atidarius jo pakuotę: Atidarinėdami prezervatyvo pakuotę atidarykite išilgai rekomenduojamos vietos ir nenaudokite dantų ar nagų.

4 klaida: abejotinų prezervatyvų naudojimas: Prieš naudodami prezervatyvus, patikrinkite, ar jie nepažeisti.

5 klaida: Naudoti netinkamą lubrikantą: Su prezervatyvais naudokite tik vandens arba silikono pagrindo lubrikantą. Lubrikantai, kurių sudėtyje yra aliejaus, gali suardyti lateksą.

6 klaida: pakartotinis prezervatyvų naudojimas: Jei norite antrą kartą, nenaudokite išorinio ar vidinio prezervatyvo, o jei mylitės ilgiau nei 30 minučių, užsidėkite naują prezervatyvą. Per didelis karštis ir trintis gali susilpninti medžiagą.

 

(UŽS.)

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą