Faktoringas: kodėl neverta rinkis pigiausias rinkoje paslaugas siūlančių bendrovių?

Kaina dažnai būna lemiamas veiksnys renkantis bet kokio tipo prekes ar paslaugas. Prieš priimdami galutinį sprendimą, atliekame nuodugnią kainų analizę, lyginame, įvertiname kainos ir kokybės santykį, sprendžiame, ar verta mokėti daugiau. Tačiau prisiminkite, kad visuomet gaunate tai, už ką sumokate, o kartais taupymas visiškai nepasiteisina: rinkdamiesi mažą kainą netenkame dalies privilegijų arba tie mažesni įkainiai gali būti tik iliuzija. Tai gali galioti ir faktoringo paslaugai.

Faktoringas (sąskaitų finansavimas) sparčiai populiarėja: Tarptautinės faktoringo asociacijos duomenimis, sąskaitų finansavimas ir panašios paslaugos jau sudaro apie 6 proc. pasaulio BVP. Šios paslaugos esmė: sąskaitą išrašiusi įmonė iškart ją perduoda ir faktoringo bendrovei, kuri per kelias dienas finansuoja iki 80–90 proc. sąskaitos sumos. Įprastai sąskaitas įmonės apmoka per 30–90 dienų. Dėl tokios praktikos mažėja pinigų srautai, tad smulkiam ir vidutiniam verslui sudėtinga tęsti veiklą, vykdyti įsipareigojimus. Lėšų iškart gavusi įmonė gali įsigyti naujiems užsakymams vykdyti reikalingos produkcijos ir be finansinių nuosmukių tęsti veiklą.

Faktoringas tinka bet kuriam verslui: galima prašyti finansuoti tik vieną sąskaitą, galima pasirašyti bendradarbiavimo sutartį, kai faktoringo bendrovė automatiškai finansuoja visas įmonės išrašytas sąskaitas.

Ar faktoringas – brangi paslauga?

Faktoringo paslaugos kainą lemia mažiausiai kelios dedamosios:

  • Diskonto norma.
  • Paslaugos trukmė (pvz., vienos įmonės sąskaitas apmoka per 30 d., kitos – tik per 90).
  • Įmonės mokesčių politika (įvairūs papildomi mokesčiai).

Sąskaitų finansavimas: kodėl iš pažiūros pigi paslauga gali taip stipriai pabrangti?

Dėl nuolat augančios konkurencijos rinkos naujokai ar mažiau patirties sukaupusios, prastesnę reputaciją turinčios įmonės yra priverstos paslaugą teikti pigiau. Todėl dažnai jos taiko papildomus mokesčius:

  • sutarties sudarymo ir administravimo mokestį. Mokestis taikomas ne tik sutarties sudarymo dieną, bet ir sutartį pratęsiant, norint padidinti limitą ir panašiais atvejais;
  • paraiškos teikimo ir apdorojimo mokestį;
  • mokestį už kliento kreditingumo patikrinimą;
  • sąskaitų faktūrų priėmimo mokestį;
  • pinigų pervedimo mokesčius;
  • mokestį už sutarties nutraukimą anksčiau numatytojo termino;
  • limito mokestį ir kt.

iliustr

Patikimos įmonės apie visus papildomus mokesčius klientus informuoja iš anksto. Skaidri ir aiški kainodara – vienas iš faktoringo bendrovių privalumų.

Faktoringas ir jūsų verslo reputacija

Renkantis faktoringo paslaugą svarbu atminti, kad nuo sutarties pasirašymo momento faktoringo bendrovė tampa oficialia jūsų atstove surenkant mokėjimus.

Įmonės, teikiančios faktoringo paslaugą žemesne nei rinkos kaina, visais būdais bando sumažinti veiklos sąnaudas, todėl jose gali dirbti žemesnės kvalifikacijos, mažiau patyrę darbuotojai. Tikėtina, jiems teks bendrauti su jūsų svarbių klientų atstovais. Jei bendradarbiaujant kils sunkumų, jūsų klientai tai gali traktuoti kaip problemą ir dirbant su jumis. Taigi, jei faktoringo bendrovė pasirenka netinkamas komunikavimo strategijas, netiesiogiai gali nukentėti ir klientų, kuriuos ji atstovauja, reputacija. Juk bendradarbiaujant su verslo klientais itin svarbi verslo etika bei profesinė kompetencija.

Taigi, profesionalios faktoringo bendrovės visuomet dar iki sudarant sutartį informuos apie visus papildomus mokesčius ir apie tai, kiek tiksliai reikės mokėti už paslaugą. Žinodami faktoringo kainą galėsite nuspręsti, ar sąlygos tinka, ar ne. Jei įkainiai neatitinka lūkesčių, visuomet galite bandyti pasiderėti. Jei ir tai nepavyktų, po kelių sėkmingo bendradarbiavimo mėnesių faktoringo bendrovė gali pasiūlyti palankesnes sutarties sąlygas.

Banko licenciją turini bendrovė „PayRay“ – viena patikimiausių ir profesionaliausių Lietuvos rinkoje. Puikią reputaciją įgijęs alternatyvusis finansuotojas gali didžiuotis itin stiprių specialistų komanda, profesionaliu bendravimu ir aukščiausio lygio aptarnavimu.

(užs.)


 

Komentarai 

Komentarų nėra

Rašyti komentarą



Apsaugos kodas
Įveskite atsakymą